Verlangens vormgeven
Hoe kun je verlangens vormgeven?
Verlangens kunnen klein zijn of groot. Ze kunnen variëren van wereldvrede, een stabiele relatie, een kindje, rust in je hoofd, een baan die bij je past, tot aan liefdevolle aanrakingen of misschien wel vurige seks… Als je dit leest en meteen wilt wegklikken, dan zou je zomaar eens in de doelgroep van mijn nieuwe workshop kunnen vallen.
Verlangens kunnen ooit ergens een keer de kop ingedrukt zijn. Voorbeelden waaraan je kunt herkennen dat je iets wegdrukt dat eigenlijk wel belangrijk voor je is, zijn de volgende zinnen:
- “Dat kun je allemaal wel lekker willen, maar…”
- “Leuk bedacht, maar er moet wel brood op de plank komen.”
- “Dat is toch niet uitvoerbaar?”
- “Laat ik dat maar niet doen, want daar ben ik waarschijnlijk te (… vul jouw excuus in …) voor.”
- “Ja maar…”
Verschil dromen, wensen, verlangens
Dromen, wensen en verlangens worden nog wel eens door elkaar gehaald. Dromen vinden plaats op het onbewuste niveau en laten je zien wat er in je psyche speelt. Vanuit die dromen kun je wensen dat je iets gaat veranderen. Daarmee kom je in contact met je verlangens.
Verlangens raken altijd een gemis. Velen van ons zijn opgevoed met het idee dat het niet goed is om verlangens te hebben, want die draaien bijvoorbeeld altijd uit op teleurstellingen. Of misschien heb je nooit de kans gekregen om iets met je verlangens te doen, omdat je ze diep hebt weggestopt en er nooit iemand was die naar je luisterde. Of schaamde je je er misschien wel voor dat je iets voelde of wilde, en dacht je dat het raar was als je daar iets mee zou doen. Verlangens hebben dus ook nog eens te maken met behoeftes. Zoals bijvoorbeeld de behoefte om iets uit te spreken, of de behoefte om iets te ondernemen.
Ideale wereld
Die ideale wereld waarin je kunt uitspreken wat belangrijk voor je is, of om jouw passie te leven, ziet er voor iedereen anders uit. Hoe jij je wereld vormgeeft, heeft onder andere te maken met welke waarden je belangrijk vindt. Waarden zijn te herkennen aan woorden die veelal eindigen op -heid. Gezelligheid, gezondheid, vrijheid, verbondenheid, duurzaamheid, vriendelijkheid zijn allemaal voorbeelden van waarden. Maar ook woorden die niet op -heid eindigen kunnen belangrijke waarden zijn, zoals: liefde, vrede, trouw, respect of geld.
Invullen van waarden: positief en negatief
Hoe we de waarden invullen, is voor iedereen verschillend. Neem als voorbeeld vrijheid. De één zal zeggen dat hij vrijheid ervaart als hij alles mag doen wat hij zelf wil. De ander zal vrijheid ervaren als hij iedere avond een gezonde maaltijd op tafel kan zetten of naar de ondergaande zon kan kijken. Iedere waarde kan zowel positief als negatief uitpakken.
Daar zijn ze weer: eigen behoeftes
Neem de waarde trouw. Positief kan zijn: door trouw te zijn aan de ander heb je een fijne, stabiele relatie. Negatief kan zijn: door trouw te zijn aan de ander, raak je jouw eigen behoeftes kwijt. En daar zijn ze dan weer: die eigen behoeftes. Neem die behoeftes serieus. Echt niet alleen iets voor de wc! Alle behoeftes en verlangens die ik in mijn praktijk voorbij heb horen komen, maken de wereld alleen maar mooier.
Hoe werk je aan verlangens?
Mijn verlangen om een boek te schrijven en te publiceren, werd pas levendig toen ik dat verlangen begon uit te spreken. Dat uitspreken bleek voor mij de grootste klus, maar daarmee was wel de eerste stap gezet. Daarmee ontdekte ik een dieperliggend verlangen: het verlangen om te laten zien welke kennis en ervaring ik inmiddels heb opgebouwd.
Mijn verlangen om een workshop rondom verlangens vorm te geven, werd pas levendig toen ik uitsprak dat ik naast mijn 1 op 1 coaching iets met groepen wilde doen. Alles start met uitspreken .
Workshop
Ook zo’n zin om jouw verlangens tot leven te roepen, maar vind je het een klus om te ontdekken wat je nu eigenlijk zelf wilt? Leef je jouw eigen verlangen of ben je meer bezig met het leven van andermans verwachtingen? Neem een eerste stap voor het uitdiepen van jouw verlangens via: Workshop verlangens vormgeven.
Stralende groet,
Karin