Aardig zijn

Karin de Graaf • 13 november 2023

Hoe doe je dat zonder dat je jezelf voorbij loopt?

 

Soms ben ik helemaal niet aardig. Vooral als ik haast heb. Dan kan ik me ergeren aan de slak die op de weg voor me zit. Ik ga nog net niet op de bumper zitten, want als iemand dat bij mij doet, dan vind ik dat ontzettend irritant. Maar van binnen begint het aardig te borrelen. Als ik dan ook nog eens alle stoplichten tegen heb en ik precies die ene, harde regenbui op mijn hoofd krijg, moet ik echt moeite doen om mezelf weer in de vriendelijk staat te krijgen. Dat lukt beter als iemand me dan vriendelijk gedag zegt, of als ik ineens een lief briefje vind. We kunnen elkaar dus blijkbaar een flinke boost geven als we aardig voor elkaar zijn.

 

World Kindness Day

Het is World Kindness Day vandaag. Je kunt je afvragen of het nodig is om een dergelijke dag in het leven te roepen. Gezien de onrust in de wereld, is het misschien inderdaad goed minimaal een dag stil te staan bij hoe je aardig kunt zijn voor een ander. Stel je toch eens voor dat we al het geld dat er nu aan oorlog wordt besteed op één hoop gooien en daar alleen maar lieve dingen voor weggeven: een bloemetje voor iedere inwoner, een kop koffie of een fijne maaltijd met elkaar. Hoe anders zou de wereld er dan op dit moment uit zien?

 

World Kindness Day vindt zijn oorsprong in 1998 om wereldwijd aandacht voor vriendelijk zijn te promoten. Het doel van deze dag is om "goede daden van de gemeenschap in het zonnetje te zetten waarbij de aandacht uitgaat naar positieve kracht vanuit de gemeenschap" (World Kindness Day 2023). Of, zoals men op  https://www.beleven.org/feest/world_kindness_day  schrijft: "Bij vriendelijkheid snijdt het mes aan twee kanten; je maakt de ander gelukkig en jouw vriendelijke gedrag stimuleert bij jou de aanmaak van serotonine , het gelukshormoon. Wat wil je nog meer?"

 

Serotonine in voeding

Naast een goed humeur, is serotonine ook belangrijk voor rust en ritme. In mijn boek 'Waar ga jij van stralen' schrijf ik over de invloed van voeding op het humeur. Niet alleen vriendelijk gedrag zorgt voor de aanmaak van serotonine, ook tryptofaanrijke voeding als bananen, basilicum, haver, mozzarella en bijvoorbeeld spinazie zorgen voor de aanmaak van serotonine ( Uit: Waar ga jij van stralen, 2019, Karin De Kremer - de Graaf, blz. 142  ). Wil je meer weten over de werking van dit stofje en het verband met depressieve gevoelens, bestel dan jouw stralende exemplaar!

 

Voor zover even een dwarsstraatje naar serotonine. Aardig zijn, hoe doe je dat eigenlijk? Waarschijnlijk weet je dat allang en doe je al heel veel. Mocht je het toch leuk vinden om wat tips te krijgen, dan staat hieronder een lijstje met 25 ideeën die direct uitvoerbaar zijn. Niet alleen voor vandaag, ook toepasbaar op alle andere dagen van het jaar

 

  1. In Limmen is het de gewoonte om elkaar op straat groeten, ook al ken je de ander niet. Probeer het eens in jouw woonplaats, ook al is het daar geen gewoonte.
  2. Schrijf een lief briefje voor je partner, of voor iemand waar je blij mee bent. Schrijven? Ja, gewoon schrijven. Niet what's appen, dat is zóóóó 2023! In 2024 pakken we de pen en het papier weer op en schrijven we lieve briefjes.
  3. Laat de ander eens (uit)praten en luister zonder direct advies te willen geven.
  4. Natuurlijk heb jij altijd gelijk :). Maar soms is gewoon leuk om de ander iets te gunnen: Ga je voor je geluk of voor je gelijk?
  5. Kook een (uitgebreide) maaltijd voor iemand.
  6. Houd een deur open voor degene die achter je komt.
  7. En als je dan toch contact hebt: begroet de persoon.
  8. Zeg iets liefs zonder iets terug te verwachten.
  9. Geef een complimentje.
  10. Neem de tijd en gun iemand anders ook de tijd.
  11. Stuur een kaartje naar iemand die je al lang niet gezien hebt of gesproken.
  12. Als er iemand in je netwerk zit die het zwaar heeft: koop een bloemetje en ga eens langs.
  13. Lach tegen jezelf in de spiegel en geef jezelf een knipoog.
  14. En als je dan toch die mooie lach van je tevoorschijn hebt getoverd: lach tegen iedereen die je vandaag tegenkomt.
  15. Geef iemand een knuffel.
  16. Stuur iemand een doeslief gifje: Doeslief
  17. Laat iemand eens voorgaan in het verkeer in plaats van afsnijden.
  18. En als je dan toch lekker bezig bent: geef elkaar de ruimte, word geen bumperklever ook al heb je nog zoveel haast.
  19. Vertrek wat eerder van huis.
  20. Als je een houtkachel hebt: Maak je schoorsteen schoon, zodat iedereen met wat minder sterke longen ook nog over straat kan.
  21. Zeg de caissière van de supermarkt gedag.
  22. Ga eens langs bij je buurman of buurvrouw.
  23. Geef iets cadeau.
  24. Bak een taart en eet die met elkaar op.
  25. Lach, huil, dans en bewonder: en doe dat vooral in contact, met elkaar.

 

En last but not least: Wees lief voor jezelf. Als je gestresst bent, zoals ik in het voorbeeld hierboven, is het veel minder makkelijk om aardig naar een ander te zijn. Om aardig tegen een ander te kunnen doen, moet je dus eerst aardig worden tegen jezelf. En dat is nog lang niet altijd even makkelijk met alle verplichtingen en 'moetjes' die we onszelf via de maatschappij opleggen. Merk jij dat je steeds minder lief bent voor jezelf? Dat je vaak boos bent, geïrriteerd reageert, je slecht slaapt en onrustig bent? Dan wordt het tijd voor een afspraak. Gun het jezelf, want dat ben je waard. Maak een afspraak via het contactformulier.

 

Ik wens je veel aardige dingen toe!


Met stralende groet,

Karin de Graaf

Luister naar het gefluister van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.

schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
A notebook with a pen and a bunch of question marks on it
door Karin de Graaf 3 februari 2025
Waarom dat zoveel energie kost en wat je kunt doen
Meer blogs