Stralend leiderschap
Wat heeft leiderschap met paarden te maken?
Jaren geleden wilde ik op een paard leren rijden. Ik zag mezelf al met wapperende haren over het strand galopperen, de ondergaande zon tegemoet. Soms kun je een mooi beeld in je hoofd hebben en dan valt de werkelijkheid tegen. De eerste keer dat ik op het paard stapte, deed ik iets met zeven kleuren. Ik hobbelde alle kanten op en vond 'stap' al te snel. De tweede keer dat ik les kreeg, was de instructrice van haar paard gevallen en had haar nek gebroken. Dat werkte niet mee om over mijn angst heen te komen. Ik heb het nog een paar lessen volgehouden en besloot toen dat het welletjes was. De wapperende haren moest ik maar op een andere manier voor elkaar krijgen. En wandelen over het strand met de eigen benenwagen is ook erg lekker. Toch bleef ik een zekere fascinatie voor deze prachtige dieren houden.
Paardencoaching
Een aantal weken terug kreeg ik vanuit mijn Pabo-opleiding bij InHolland een bericht over de mogelijkheid van paardencoaching. Met paardencoaching ga je niet op het paard zitten, maar houdt het paard je een spiegel voor. Paardencoaching stond al langere tijd op mijn verlanglijstje en ik besloot me op te geven. "Paarden spiegelen je gedrag," las ik. En: "Het kan inzicht geven in jouw manier van leidinggeven." Daar bleef mijn blik op hangen. Ik wilde wat zekerder in de klas staan. Mijn natuurlijke neiging is om mezelf terug te trekken en om de boel te gaan observeren. Dat is niet echt een handige neiging als leerkracht. Dan hoor je voorin te staan. Duidelijk, aanwezig, de regie in handen hebbend. Ik besloot me op te geven.
Stap uit je slachtofferrol - persoonlijk leiderschap
Het laatste hoofdstuk uit mijn boek kostte me moeite om het rond te krijgen. Ik gebruikte tijdens het schrijven vooral mijn verstand en ik voelde het nog niet helemaal. Ik was nog niet volledig verbonden met wat ik schreef. Op blz. 163 schrijf ik: "Leider over je eigen leven zijn, betekent dat je jezelf laat zien en horen, dat je doet waar je voor staat en dat je de touwtjes in handen neemt. Je laat je niet overvallen en je durft beslissingen te nemen die goed zijn voor jou." Met dat 'overvallen' had ik nog steeds moeite. Als ik iets had voorbereid en iemand anders voegde er iets aan toe, dan ging ik twijfelen aan mezelf. En liet ik me in de war brengen door wat de ander had gezegd. Waar je in de war wordt gebracht, ontstaat onduidelijkheid en geen leiderschap.
Gespiegeld
Juist dat gedrag kreeg ik terug van het paard. Toen me gevraagd werd om een stukje met het paard te lopen, had ik meteen al een plannetje in mijn hoofd. Totdat er gesuggereerd werd dat ik het zus of zo kon doen. Ik ging twijfelen. En als je twijfelt, gaat een paard niet mee. Een prachtige eye-opener, en tegelijkertijd een pijnlijk inzicht. Meerdere oefeningen en meerdere inzichten volgden. Ik rondde de ochtend met een goed gevoel af, klaar om het geleerde in de praktijk te brengen.
Een tiende richtlijn om te stralen (blz. 171)
Durven vertrouwen op je eigen intuïtie en ingevingen. Van daaruit je eigen plan trekken en durven stralen is misschien wel de spannendste stap om te nemen. Daarmee stap je uit je slachtofferrol en neem je het heft in eigen handen. Er is moed voor nodig om niet meer in excuses te leven. Ben jij ook klaar met jouw excuses? Mijn boek geeft je meerdere handvatten en richtlijnen.
Nieuwsgierig geworden?
Bestel een exemplaar en je hebt hem binnen 5 werkdagen in huis: bestel jouw exemplaar.
Stralende groet,
Karin de Graaf
Met dank aan Zincaro: www.zincaro.nl