Afscheid nemen roept emoties op

Karin de Kremer - de Graaf • 22 juli 2024

Onderdrukte emoties maken moe

Lekker dan, zit je daar op je vakantiebestemming te genieten van het zonnetje en dan komt er een blog voorbij over afscheid. Je moet er niet aan denken om straks weer afscheid te nemen van die heerlijk relaxte plek om weer volop aan het werk te gaan. Afscheid nemen is iets wat we continu doen. Afscheid nemen van een baan, een huis, een partner, een vakantiebestemming, maar ook van gezondheid, of misschien wel ziekte, een jongere versie van jezelf, een periode uit je leven, kinderen die het huis uit gaan, huisdieren en nog zoveel meer. Van elke ontmoeting weten we dat die een keer eindigt. Vanaf het moment van ontmoeting vindt er een proces plaats. Dat wordt helder weergegeven in de cirkel van contact.


cirkel van contact

Ik schreef er al over in een eerder blog (zingeving), maar ik leg hier nog kort de verschillende fasen uit. In de eerste fase vindt de ontmoeting plaats. Na de ontmoeting volgt het hechten. Als je je hecht aan iemand, dan kan er een wederzijdse uitwisseling op gang komen. Deze fase wordt ook wel intimiteit delen genoemd. Als het dan zover is om afscheid te nemen, dan kunnen er 2 dingen gebeuren: rouwen of doorgaan naar een nieuw contact. Omdat rouwen gepaard gaat met allerlei vervelende gevoelens, slaan de meeste mensen het rouwen liever over. Rouwen gebeurt op geheel eigen wijze en de duur van het rouwen is bij iedereen verschillend. Als de rouw genomen is, kun je betekenis geven aan het contact. Dat is de laatste fase van de cirkel van contact. Wordt rouw niet genomen, dan valt de betekenis weg en krijg je een andere cirkel, namelijk die van isoleren.


Isoleren

Isoleren gaan we steeds meer doen als we geen zin meer hebben in nieuwe ontmoetingen. Een voorbeeld op het gebied van huisdieren is de volgende.

Ooit zei ik: "Ik heb geen zin in huisdieren, want ze gaan toch allemaal dood." In het verleden had ik een cavia, een hamster en een konijntje en ik vond het vreselijk toen die overleden. Ik had helemaal geen zin om die pijn opnieuw te voelen. Totdat ik me realiseerde dat ik me daarmee ook een heleboel onthield. We namen 2 konijntjes als huisdier en toen afgelopen november na 8 jaar het eerste konijntje overleed, kon ik hem ten volle bedanken voor dat schattige 'asjemenou'-snuitje dat hij altijd liet zien als hij zich liet oppakken. Maar ook alle likjes die hij gaf als hij bij me op schoot zat en hoeveel plezier we hebben beleefd aan zijn wat afwachtende karaktertje ten opzichte van het vrouwtje. Ik was blij dat ik de nieuwe ontmoeting toch was aangegaan.

Hetzelfde gold voor de liefde. De uitdrukking 'een gebroken hart' zegt alles. En toch is het de moeite waard om betekenis te geven aan een eerdere liefde om daarna weer volop in de liefde te geloven.


Onthechten, intimiteit vermijden

Als je je gaat isoleren, ontneem je jezelf de mogelijkheid om te hechten. Het tegenovergestelde van hechten, is onthechten. En als je je niet hecht, kun je ook geen intimiteit delen. Omdat je geen nieuwe contacten aangaat, hoef je ook geen afscheid meer te nemen en klamp je je vast aan het oude, het bekende. Nieuwe ontmoetingen ga je uit de weg, je gaat op slot. En als je jezelf hoort zeggen dat het 'allemaal geen zin heeft' of 'waar doe je het eigenlijk allemaal voor' dan zit je in de fase van zinloosheid ervaren. Zinloosheid is het tegenovergestelde van betekenis geven. Bij zinloosheid gaat de zin in het leven verloren en dat is zonde. Je hebt immers maar 1 leven, hier op aarde.

de cirkel van contact of de transitiecirkel geeft betekenis aan ieder contact

Wat kun je doen?

Ik was het type 'niet zeuren, doorgaan, schouders eronder'. Ook zei ik altijd: "O joh, we zien elkaar vast nog wel ergens." Of ik maakte grapjes om het afscheid luchtiger te maken. Beide zijn vluchtroutes om de onderliggende pijn niet te hoeven voelen. Ik ben in het verleden veel verhuisd en vond het afscheid nemen niet leuk. Ik ontweek het met de belofte contact te houden. Pas in Limmen durfde ik me weer te hechten. Als ik hier wilde blijven, dan bleef ik. Ik kon me gaan hechten. Nog altijd is afscheid nemen geen hobby van me. Maar een prachtige oefening uit de opleiding Systemisch Werk 1 van de Eerste Verdieping Opleidingen helpt me in het proces van afscheid nemen.


Oefening

In deze oefening vraag je of 1 persoon representant wil staan voor dat waar je afscheid van wilt nemen. De representant hoeft niets te doen, alleen maar te luisteren. Zelf geef je antwoord op een aantal vragen, die alle emoties langsgaan: waar ben je boos, verdrietig op, waar schaam je je voor, waar voel je je schuldig over? Tot slot benoem je waar je dankbaar voor bent. Vervolgens laat je los. En daarna kun je nog een ritueel benoemen om het afscheid te symboliseren.


Moe of zin?

Als je door blijft rennen zonder gevoelens te doorvoelen, dan word je moe. Alles wat je onderdrukt, wil een keer naar buiten. Emoties zijn er om te doorleven, niet om weg te stoppen. Ben jij het type doorgaan, hard werken en begin jij uitgevloerd aan een vakantie? Stop jij je emoties weg, omdat je bang bent dat anders 'alles eruit komt'? Dan is het de moeite waard om deel te nemen aan de opstellingenochtend die ik zaterdagochtend 14 september houd, met het thema 'moe' (van 10.00 - 12.00 uur). Omdat het de eerste keer is dat ik met dit thema werk, geldt een introductieprijs van slechts € 27,-.


Je kunt je hier direct aanmelden: Aanmelden


Alles wat ik doe heeft zin.

Alles wat jij doet, heeft zin.

Alle ontmoetingen hebben zin.

Mijn leven hier op aarde heeft zin.

Jouw leven hier op aarde heeft zin.


Stralende groet,

Karin de Graaf

schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
A notebook with a pen and a bunch of question marks on it
door Karin de Graaf 3 februari 2025
Waarom dat zoveel energie kost en wat je kunt doen
Meer blogs