Zingeving

Karin de Graaf • 11 december 2023

Zingeving is betekenis geven aan het leven

 

"Het heeft toch geen zin," zei ze. "Wat ik ook doe, het is allemaal zinloos." We spraken over alles wat haar dwarszat. Ik herkende het gevoel. Ergens zat ik in een periode waarin het me allemaal niets uitmaakte. Geen zin, heeft geen zin, waarom zou ik dat doen, nutteloos, hij luistert toch niet, laat maar,... Allemaal woorden en korte zinnetjes die toen door mijn hoofd spookten. Waar ik toen nog nooit van gehoord was, was de cirkel van contact.


Cirkel van contact

De cirkel van contact doorlopen we allemaal meerdere malen in ons leven. Bij iedere ontmoeting hopen we dat we welkom zijn. Vervolgens gaan we ons hechten en delen we allerlei dingen met elkaar. Dat wordt ook wel intimiteit delen genoemd. Bij ieder contact vindt er een keer afscheid plaats. Sommige mensen lopen een heel leven met jou mee. Andere mensen ontmoet je voor kortere of langere tijd. Maar altijd is daar het moment van afscheid nemen. Wat de meesten van ons niet doen, is rouwen over dat afscheid. Door te rouwen geef je betekenis aan de ontmoeting. Dat maakt dat het contact 'zin' heeft gehad. Alles wat je in de ontmoeting hebt geleerd, neem je vervolgens mee naar een nieuwe ontmoeting.

 

Crikel van contact

 

Zinloosheid ervaren

Als we te snel doorgaan naar een nieuw contact en de pijn van het afscheid vermijden, dan nemen we als het ware een shortcut. Dat maakt dat we een nieuw contact niet volledig kunnen ontvangen. Het gevolg daarvan is dat we onthechten, intimiteit gaan vermijden en op slot gaan. Als je zinloosheid ervaart en denkt dat het allemaal geen zin heeft, dan ben je dus ergens in het rouwproces vast komen te zitten. Door die zinloosheid lukt het steeds minder goed om nieuwe contacten aan te gaan en ga je jezelf steeds meer isoleren.

 

Tranen zijn de spiegels van de ziel

Mensen die niet meer kunnen huilen, zitten op slot. Ze willen wel huilen, maar het is ze nooit geleerd om met het rouwproces om te gaan. Dat kan generaties lang doorgaan. Het zijn de mensen die 'altijd sterk zijn', veel verantwoordelijkheid pakken en waarvan je denkt dat ze het allemaal goed voor elkaar hebben en zichzelf prima kunnen redden. De angst om alle controle te verliezen en niet weten hoe ze moeten stoppen met huilen, is sterker dan het kwetsbaar durven zijn. Het kost tijd om die kwetsbaarheid toe te laten. Lief zijn voor jezelf is een eerste stap.

 

Lief zijn voor jezelf

Hoe doe je dat, lief zijn voor jezelf? Dat kan natuurlijk op vele manieren. Je kunt starten met vriendelijk glimlachen naar jezelf in je spiegelbeeld. Maar denk ook eens aan zachte kleding. Laatst zag ik een heerlijk zacht vest. Toen ik het begon te dragen, merkte ik dat ik de neiging had om mezelf te aaien. Ik moest er om glimlachen, maar het vest is een heerlijk ankerpuntje om mezelf eraan te helpen herinneren zacht te zijn voor mezelf. Een zachte massage kan ook enorm ontspannend werken (zie bijvoorbeeld Chantal van Tuin massage: www.chantalvantuin.nl . Of een boekje pakken en de rest van de middag heerlijk op de bank gaan lezen. Lekker naar buiten gaan voor een wandeling, of knuffelen met je kind of huisdier. Een uitgebreid bad nemen, of jezelf verwennen met een maskertje en een lekker theetje. Vele manieren zijn er om lief te zijn voor jezelf.


Afspraak maken

Als je van 'geen zin' naar 'zin in het leven' wilt en je niet goed weet hoe, maak dan gerust een afspraak. Je bent van harte welkom. Een afspraak maken kan via het contactformulier .


Stralende groet,

Karin de Graaf

 

schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
A notebook with a pen and a bunch of question marks on it
door Karin de Graaf 3 februari 2025
Waarom dat zoveel energie kost en wat je kunt doen
Meer blogs