10x omgaan met succesangst

Karin de Kremer - de Graaf • 2 juli 2024

Wat houdt succesangst in en hoe kun je ermee omgaan?

Faalangst ken je waarschijnlijk wel. Succesangst is voor de meesten minder bekend. In dit blog zal ik eerst ingaan op faalangst en vervolgens dieper ingaan op succesangst. Daarnaast deel ik een aantal tips om met succesangst om te kunnen gaan.


Voorbeeld 1, faalangst

Toen ik op het VWO voor mijn examen Frans een mondeling had over de boeken die ik had gelezen, sloeg ik dicht. Ik haalde de Franse woorden door elkaar en ik wist niet meer in welk boek ik wat had gelezen. Voor dat mondeling kreeg ik een onvoldoende. Ik schaamde me. Pas toen ik thuis was en nog eens rustig de vragen de revue liet passeren, kwamen de antwoorden.


Voorbeeld 2, faalangst

Toen ik de Pabo deed, kreeg ik op verschillende momenten een lesbezoek. Waar ik bij de één gewoon mezelf kon blijven voor de klas, had ik bij de ander enorme zenuwen. Het was zelfs zo erg dat ik mezelf ziek dacht. Ik werd verkouden en meldde me ziek terwijl 'ziek melden' normaalgesproken niet in mijn woordenboek voorkwam. Nadat ik me had ziekgemeld, verdwenen de klachten als sneeuw voor de zon. Moest ik dan toch maar naar school komen? Ik schaamde me. Ik kreeg een herkansing die verder prima verliep.


Faalangst en schaamte

Faalangst ontstaat op een moment waarop je iets moet doen terwijl je er nog niet aan toe bent. Het gebeurt meestal bij kinderen die overschat worden in hun capaciteiten. Ze weten veel en doen zich wijzer of volwassener voor dan ze werkelijk zijn. Daardoor denkt een volwassene al snel dat hij of zij iets wel zou moeten kunnen. Maar eigenlijk is het kind er nog niet aan toe. Als dat vaker voorkomt, dan ontstaat de angst om te falen. Bij falen gaat het om het gevoel te mislukken in de ogen van een ander. In mijn boek schrijf ik daar iets over: "Het was allemaal mislukt. Dat gevoel projecteerde ik op mezelf: Ik was mislukt." (blz. 166 van Waar ga jij van stralen). Faalangst bij volwassenen heeft altijd te maken met angst uit het verleden. Ergens ontstaat een trigger die de angst uit het verleden weer oproept. Wat tegen deze angst helpt, is bij iedereen verschillend. Bij mij helpt het om op mijn ademhaling te letten en mezelf eraan te herinneren dat ik in het hier en nu ben.


Succesangst en schuld

Waar faalangst te maken heeft met schaamte, heeft succesangst te maken met schuld. Iemand die zijn succes niet neemt, terwijl hij of zij alle capaciteiten heeft om wel succesvol te zijn, mag zich afvragen aan wie hij of zij loyaal is. Om succes te kunnen hebben, zul je 'in de schuld' moeten gaan staan. In de schuld staan, betekent je eigen volwassen leven leiden. Je capaciteiten en vaardigheden volledig benutten. Of, zoals dat soms zo mooi gezegd wordt: Je potentie ten volle leven. En dat is nog niet altijd even makkelijk. Want als jij succesvol bent, hoe zit het dan met die ander? Kun je jouw succes nemen, terwijl iemand anders het minder makkelijk heeft? Kun je dat gevoel uithouden? Durf jij in het licht te staan, terwijl de ander in het donker verkeert?


Misschien lukt het je op dit moment nog niet om op alle vragen antwoord te geven. Wat je in je achterhoofd mag houden is het volgende: Als je zelf schittert en straalt, bedenk dan dat je een ander onbewust toestemming geeft hetzelfde te doen.


10 tips om jouw succesangst verder te onderzoeken:

  1. Onderzoek aan wie je loyaal bent als je succes vermijdt; meestal is dat een ouder of grootouder die zijn of haar succes om wat voor reden dan ook, niet heeft kunnen nemen
  2. Als er een naam in je gedachte komt, dan is het 'weten' aangesproken. Dat is al een mooie eerste stap.
  3. Stel jezelf de vraag: Wat is er goed aan om je succes niet te nemen?
  4. Deel je antwoord met iemand waarmee je het leven deelt, of die je na aan het hart gaat
  5. Deze persoon kan het voelen bij je aanspreken. Weten alleen is namelijk niet voldoende voor verandering. Daarvoor heb je ook voelen nodig.
  6. Geef het voelen de ruimte
  7. Word jezelf bewust van wanneer je je inhoudt of kleiner maakt. En maak vervolgens de afspraak met jezelf dat je je niet langer hoeft in te houden en ook niet langer kleiner hoeft te maken. Jij bent jij en dat is precies goed.
  8. Wees zacht voor jezelf. Als je loyaal bent aan iemand binnen je familiesysteem, getuigt dat van grote liefde. Die liefde mag je op een andere manier gaan inzetten.
  9. Geef jezelf toestemming om te schitteren en te stralen
  10. Geniet, dans, schitter, straal: Kies er niet 1, maar kies ze allemaal!


En bedenk: We zijn banger voor ons eigen licht, dan voor het donker. Marianne Williamson schreef er een prachtig gedicht over dat je kunt lezen via de volgende link: Laat je licht schijnen.


Verlangens vormgeven

Succes is de betekenis die je aan succes geeft. In onze westerse maatschappij staat succes vooral gelijk aan veel geld verdienen en allerlei materiële zaken. Maar wat als het eigenlijk gewoon liefde is? De liefde voelen voor de mensheid en de wereld om je heen? Ligt daarin misschien wel een enorme rijkdom verscholen? Ik heb daarop het antwoord nog niet gevonden. Of misschien weet ik het wel en durf ik het nog niet te voelen. Hoe dan ook: Als jij een verlangen voelt om dat, net als ik, verder te onderzoeken, dan heb ik een hele leuke workshop voor je op de agenda staan: Verlangens vormgeven. Wie weet zie ik je dan?


Leuk als je meehelpt de wereld een stukje stralender te maken!


Stralende groet,

Karin


* De inspiratie voor dit blog kreeg ik met dank aan de 2-daagse training Succes- en Faalangst van Phoenix Opleidingen in Utrecht.

schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
A notebook with a pen and a bunch of question marks on it
door Karin de Graaf 3 februari 2025
Waarom dat zoveel energie kost en wat je kunt doen
Meer blogs