Ben jij snel, sneller of snelst?

Karin De Kremer - de Graaf • 30 september 2024

Schiet op!

Wist je dat een mannetjeskolibrie tijdens een duikvlucht maar liefst 100 kilometer per uur kan vliegen? Tijdens die topsnelheid slaat hij maar liefst 15 tot 80 keer per seconde zijn vleugeltjes op en neer. Dat is zo snel dat je een zoemend geluid kunt horen.*  Wat heeft een kolibrie te maken met de 'schiet op!' driver** en hoe kun je uit de haastmodus stappen? Is dat eigenlijk wel mogelijk in onze Westerse maatschappij?


Boodschappers

Als kind word je onbewust aangezet door verschillende boodschappen die gedrag uitlokken waar een emotie aan verbonden is, ook wel drivers genoemd. Zo kun je de boodschap opgevat hebben dat je vooral je best moet blijven doen, want dan kom je er wel. Of dat je je schouders eronder moet zetten, niet moet zeuren en vooral door moet blijven gaan. Maar ook alles tot in de puntjes verzorgen, alle fouten direct zien en die willen verbeteren, is een boodschap: wees perfect. In dit blog staat de driver 'schiet op' centraal. Hoe kun je herkennen of deze boodschap bij jou de overtoon speelt? Ik neem je mee in een voorbeeld.


Voorbeeld

Ze toeterde naar de auto voor haar. Het stuur hield ze met beide handen stevig vast en de bumper van haar auto zat gevaarlijk dicht op de auto voor haar. Maar ze kon geen kant op. Verdorie, dacht ze. Op het moment dat de auto voor haar eindelijk naar de rechterstrook draaide, zette ze haar voet vol op het gaspedaal en bleef de rest van de rit links rijden. Sneller dan toegestaan was.


Tijd

Het woord tijd is heel belangrijk bij deze driver. Als je iemand hoort zeggen dat hij of zij het erg druk heeft en geen tijd, dan kun je er al bijna vanuit gaan dat deze driver hem of haar in zijn greep heeft. Als die persoon daarnaast ook nog eens doorwerkt in zijn vrije tijd en alles direct wil aanpakken, dan weet je genoeg. Tijd om te onthaasten!


Onthaasten

Zit je in een omgeving waarin het heel normaal is om alles snel te doen? Dan kan het nog een aardige klus worden om zelf op de rem te trappen. De onderstroom heeft immers bepaald wat normaal is en daar ga jij gewoon in mee. Als je het dan anders wil doen, zul je in eerste instantie raar aangekeken worden. Toch ben jij de enige die iets aan zichzelf kan veranderen. Merk je dat al dat gehaast niet goed is voor je lichaam, omdat je bijvoorbeeld een vol hoofd hebt, zere schouders, uitslag op je huid en misschien wel darmklachten? Dan wordt het echt tijd om te onthaasten.


Kolibrie

Nog even terugkomend op de kolibrie: Het is zijn natuur om heel snel met zijn vleugels te heen en weer te gaan. Voor de mens is dat anders. De mens krijgt klachten als hij langere tijd een te groot beroep doet op zijn sympathische zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat de hartslag versnelt en de ademhaling sneller gaat. Het parasympatisch zenuwstelsel remt de hartslag en de ademhaling en zorgt voor herstel. Maar daarvoor heb je dus zelf iets te doen en uit de snelle actiemodus te komen.


2 gratis video's

Met 2 gratis video's en een ervaringsoefening help ik je op weg met een eerste stap. Je kunt deze aanvragen via: Uit de stress.


Stralende groet,

Karin


* website National Geographic geraadpleegd op 27-09-2024: https://www.natgeojunior.nl/weetjes/hoe-snel-slaat-kolibrie-met-zijn-vleugels/

** drivers zijn onbewuste boodschappen die gedrag uitlokken waar een emotie aan verbonden is

schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
A notebook with a pen and a bunch of question marks on it
door Karin de Graaf 3 februari 2025
Waarom dat zoveel energie kost en wat je kunt doen
Meer blogs