Uit een burn-out
Hoe nu verder?
Vorige week schreef ik iets over drijfveren en daarbij vertelde ik iets over je best doen. Ik schreef dat het helemaal prima is om je best te doen, maar als resultaat uitblijft, dan is het handig om te weten waar je met al dat harde werken uit wilt komen. Alleen je best doen, is dan niet goed genoeg. Hard werken hoort vaak ook bij een andere driver: sterk zijn. Mensen die altijd sterk zijn, zullen zich niet snel kwetsbaar opstellen. Het zijn de mensen die hun schouders eronder zetten en gaan. Niet zeuren, doorgaan. Ze hebben de niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit. Als ze merken dat ze geraakt zijn, zullen ze niet snel hun tranen laten zien. Die tranen slikken ze liever in voor een moment waarop ze alleen zijn. Deze mensen bezitten overigens een enorme draagkracht. Dat is een kwaliteit en tevens een valkuil.
Kwaliteit
Heerlijk toch als je zulke mensen in je team hebt? Ze zullen niet snel 'nee' zeggen. Als niemand een taak wil vervullen, dan zijn dit de mensen die zeggen dat ze het er ook nog wel bij willen doen. Omdat ze hun kwetsbaarheid niet laten zien, zullen ze niet snel zeuren. Ze kunnen bergen verzetten en gaan vaak nog even door terwijl anderen al naar huis gaan. In onze maatschappij wordt deze eigenschap gewaardeerd. Als je het zou hebben over mannelijke energie of vrouwelijke energie, dan is dit mannelijke energie: prestaties, doelen halen, targets bedenken, analytisch denken, en taakgericht bezig zijn.
Valkuil
Gebleken is dat mensen die altijd sterk willen zijn een verhoogde kans hebben op het krijgen van een burn-out. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat dit de mensen zijn die altijd maar doorgaan. Hun eigen grenzen kunnen ze niet goed voelen en daarom is het niet verwonderlijk dat het lichaam ineens begint te protesteren. Dat 'ineens' lijkt dan uit de lucht te komen vallen, maar als je in feite lange tijd alleen maar uit je hoofd leeft en geen idee hebt hoe je de signalen van je lichaam moet interpreteren, dan is 'ineens' een logisch gevolg.
Hoe dan verder?
Het was voor mij lange tijd normaal om de schouders eronder te zetten, niet te klagen en maar door te gaan. Door de 'doe je best'-driver bleek ik ook nog eens van alles en nog wat te doen zonder focus. Het was pas tijdens de opleiding Systemisch Werk 1 in 2019 dat ik hier meer zicht op kreeg. Na een opstelling waaruit bleek dat mijn ogen alle kanten opschoten, voelde ik me zo enorm moe dat ik even niet meer wist hoe ik mijn hoofd recht moest houden. Het proces dat ik daarna ben ingegaan, heeft me enorm veel gebracht. Zo zeg ik veel minder snel: "Dat doe ik wel even." Of ik herken sneller dat ik in mijn valkuil stap en dan kan ik er op terugkomen. Ook durf ik meer te wachten, durf ik nee te zeggen en vertrouw ik er meer op dat er ergens een keer een oplossing ontstaat. Ik durf beter te voelen en wuif de signalen van mijn lichaam minder snel weg.
Tijd
Om daadwerkelijk te leren voelen en te vertrouwen heb je tijd nodig. Tijd om te ontdekken wat jouw valkuilen zijn en wat je los mag laten. En je kunt pas loslaten als je weet wat je vasthoudt. Dat gaat niet van de ene op de andere dag en daar zijn geen quick fixes voor. In mijn coachpraktijk werk ik met wat zich aandient en met wat op dat moment zichtbaar mag worden. Dat doe ik door middel van opstellingen, oefeningen uit de NLP of met hoofd-hart-buik oefeningen.
Verlangen
Voel je een verlangen om beter voor jezelf te gaan zorgen? Of voel je het verlangen om de signalen van je lichaam te leren kennen? Heb je de energie om een eerste stap te nemen? Geef je dan op voor de workshop 'Verlangens vormgeven'. In een kleine groep ontdek je waar jouw verlangens liggen. In deze workshop heeft verlangen niets te maken met materieel bezit, zoals een grote auto, een nieuwe tv of die dure spijkerbroek. Nee, in deze workshop gaat het over het weer opnieuw mogen voelen wie je zelf ten diepste bent. Deze workshop gaat over verbinding, liefde, een fijne relatie, jezelf makkelijk kunnen uiten, je vrij voelen om te spreken en nog zoveel meer. Je bent welkom met alles erop en eraan! Meer informatie en aanmelden via: workshop verlangens vormgeven.
Stralende groet,
Karin de Graaf