Tijdens mijn webinar 'Stress, hoe vind ik mijn balans?' van afgelopen 14 maart werd er door een deelnemer een mooi verlangen benoemd: "Iedereen zegt dat ik meer moet gaan voelen, maar daar word ik alleen maar boos om." Naar aanleiding van deze vraag besloot ik een aantal blogs te wijden aan voelen. Dit blog is de eerste in een serie van 5 en gaat over de betekenis van voelen en waarom het frustratie met zich mee kan brengen.
Wat is voelen?
Allereerst maar eens de betekenis van het woord voelen. Daarvan zijn verschillende betekenissen te vinden en ik houd het in dit blog op drie praktische betekenissen, namelijk iets wat je aanraakt, iets wat je in je lichaam ervaart, of iets dat je emotioneel raakt.
Mijn ervaring is dat iets wat je aanraakt of in je lichaam ervaart voor de meesten onder ons prima te benoemen is, maar dat de emotiehuishouding wat meer oefening vergt. De emotiehuishouding laat ik daarom in dit blog buiten beschouwing.
Bewust zijn van iets dat je aanraakt of ervaart
Van aanraken kun je talloze voorbeelden verzinnen:
Iets wat je ervaart in je lichaam:
Hoe werkt ons brein?
Heel kort gezegd heb je een voel- en een denkbrein. Het denkbrein is goed in analyseren, alles op een rijtje zetten, lijstjes maken, opties verzinnen, enz. Het voelbrein reageert op alle lichamelijke sensaties die het krijgt van alle zintuigen (horen, zien, proeven, ruiken en voelen) en clustert dat tot een gevoel. Voelen is dus een onderdeeltje dat te maken heeft met gevoelens.
Stressvolle periode = vicieuze cirkel
Wat gebeurt er als je in een burn-out zit of een stressvolle periode hebt? Dan heeft jouw denkbrein de overhand genomen. Dat is waar je in een vicieuze cirkel terecht komt van lijstjes maken, analyseren, een vol hoofd, niet helder meer kunnen denken en niet verder komen. Als alle breindelen samen werken, dan ervaar je balans en kun je de wereld aan.
Start nu eens met voelen
Iemand die tegen jou zegt dat je nu eens moet starten met voelen, bedoelt het in feite hartstikke lief, want die gunt jou gewoon wat meer balans. Maar hoe goedbedoeld ook, als je niet weet hoe je dat moet doen, dan blijf je dus vooral in je denkbrein hangen, want tja... je wil het allemaal heel goed begrijpen. En laat dat denkbrein jou nu juist niet kunnen helpen met beslissingen. Een volle ja komt voort uit gevoelssensaties. Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, kun je dus niet bedenken, dat moet je voelen.
Webinar 'Stress, hoe vind ik mijn balans?'
Het volgende webinar staat gepland op donderdag 3 april van 10.00 - 11.00 uur. Ik ga tijdens dat uur dieper in op de momenten waarop je 'aan' staat en de momenten waarop je 'uit' staat en hoe je de verschillen kunt ervaren. En dit keer schenk ik extra aandacht aan stress in relatie tot voelen. Voel jij een ja? Ben je er bij? Je kunt je aanmelden via: Aanmelden.
Tot snel!
Liefs,
Karin
PS: Deel 2 van deze serie gaat over emoties en wat de relatie daarvan is met stress.
Open voor afspraken:
ma, di, do en vrij van 08.00 - 14.00 uur
woensdag gesloten
Lotus Coaching Limmen
Hogeweg 130, 1906 CW Limmen
T:06 - 23 55 06 07
E: info@lotuscoachinglimmen.nl