Patronen doorbreken
Waarom dat soms zo lastig is

Het is bijzonder om te ontdekken hoeveel patronen we ontwikkelen sinds onze geboorte. Pas als je ouder wordt, merk je welke patronen wel of niet helpend zijn. En zie ze dan nog maar eens te doorbreken! Niet voor niets zeggen ze dat het zo belangrijk is om als kind al een gezond voedingspatroon aangeleerd te krijgen. Als volwassene wordt het veel lastiger om daar aan te beginnen.
Waarom patronen onderzoeken?
Waarom zou het belangrijk zijn om zo af en toe eens je eigen patronen te onderzoeken? Stel, je wilt iets graag bereiken en het lukt je maar niet. Dan is het handig om te onderzoeken welke aanpassing je kunt doen om iets wel te kunnen bereiken. Als voorbeeld neem ik de vakantiebestemming waar je graag naartoe wilt, bijvoorbeeld Denemarken. Als je geen idee hebt waar Denemarken ligt, je gewoon op pad gaat en 'je wel ziet' hoe je er komt, dan zou het kunnen dat je Denemarken uiteindelijk via Spanje bereikt. Daar is niets mis mee. Mits je natuurlijk een aantal hotels van te voren hebt gereserveerd en je alle kosten moet betalen terwijl je er helemaal niet hebt overnacht. Als dit je 1x overkomt, dan komt je portemonnee er misschien wel overheen. Als het je meerdere keren per jaar gebeurt en het lukt je niet om dit patroon te doorbreken, dan is het handig om de strategie achter het patroon te bekijken.
Wat zijn strategieën?
Strategieën zijn allerlei stappen die je onderneemt om iets succesvol af te ronden. De hele dag door gebruik je allerlei strategieën. Je start daarmee als je uit bed stapt. Zo kan jouw strategie 's ochtends als volgt zijn:
- De wekker gaat;
- Je drukt de wekker uit en staat direct naast je bed;
- Je hebt de kleding die je die dag aan wilt doen de avond daarvoor al klaargelegd;
- Je kleedt je aan;
- Je wast je gezicht en doet een lekkere dagcrème op;
- Je doet een beetje make-up op;
- Je gaat naar beneden;
- Je wast de afwasmachine uit en geeft de huisdieren te eten;
- Je ontbijt, poetst je tanden en zit ruim op tijd op de fiets richting werk
Iemand die altijd te laat komt en dat vervelend vindt, kan aan iemand die altijd op tijd komt de strategie van het op tijd komen vragen.
Van elkaar leren
Ooit vroeg ik aan iemand die goed in netwerken was allerlei vragen. Ik ontdekte dat er niet heel veel verschil in haar aanpak en de mijne bestond, behalve dat ze altijd met een doel naar een netwerkbijeenkomst ging. Daardoor was een netwerkbijeenkomst voor haar altijd succesvol en vroeg ik me wel eens af of de bijeenkomst nuttig was geweest. Het gesprek leerde me dat als ik met een tevreden gevoel thuis wilde komen, ik een doel moest stellen. Ik veranderde mijn strategie en merkte dat het werkte!
Wat zijn jouw strategieën?
We ontwikkelen dus ons leven lang allerlei strategieën die leiden tot verschillende patronen. Zijn de patronen helpend, dan laat je de strategie intact. Zijn de patronen niet helpend, onderzoek dan de verschillen met iemand die het wel is gelukt. Lukt het je niet om een langdurige relatie te hebben, onderzoek dan hoe stellen het doen die al langer bij elkaar zijn. Lukt het je niet om af te vallen? Vraag dan aan mensen met een gezond gewicht wat zij doen om op een gezond gewicht te blijven. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken. Heb je hulp nodig met het onderzoeken van niet-helpende patronen? Maak een afspraak via afspraak maken.
In juni krijg je het boek 'Waar ga jij van stralen?' cadeau tijdens je eerste coach afspraak. *
Zie ik je snel?
Stralende groet,
Karin
* Niet inwisselbaar tegen contanten en alleen tijdens het eerste coachgesprek.