Familieopstelling of systemisch werk?

Karin de Graaf • 29 mei 2023

Wat is het verschil?

Familieopstelling of systemisch werk?

Er wordt me nog wel eens gevraagd wat het verschil is tussen familieopstellingen en systemisch werk. In dit blog zal ik daar wat dieper op ingaan. Zowel bij familieopstellingen als bij systemisch werk, werk je met opstellingen. Een opstelling kan met representanten gedaan worden, met vloerankers of met poppetjes. In mijn coachpraktijk werk ik met vloerankers en poppetjes. Tijdens de opstellingenmiddag of -avond werk ik met respresentanten.


Introductie familieopstellingen

Familieopstellingen zijn in West-Europa geïntroduceerd door Bert Hellinger, die zelf in aanraking kwam met systemisch werken toen hij als missionaris in Zuid-Afrika werkte. In een stam waar hij werkte, zag hij hoe stamleden problemen met elkaar oplosten door open en bloot het probleem op tafel te leggen en daarbij te werken met verschillende materialen. Als er bijvoorbeeld een kip werd gestolen, dan wist iedereen in de stam wie het gedaan had en wat die persoon ging doen om de schuld in te lossen. Zo konden alle stamleden weer met elkaar door één deur en werd er niet achter iemand zijn rug om geroddeld.


Hoofd en lichaam

Opstellingen worden gedaan om inzicht te krijgen in een vraag die iemand bezighoudt en waarin iemand helderheid wil krijgen. Het hoofd kan allerlei dingen bedenken, maar in een familieopstelling geef je je over aan wat men ook wel het 'wetende veld' noemt. Het lichaam kan ineens een zere knie krijgen, moeite hebben om te blijven staan, tussen iemand in willen staan, hard weg willen rennen, of een onrustig gevoel krijgen. De inzichten die iemand in een opstelling kan krijgen, zorgen in eerste instantie voor wat onrust, maar een algeheel gevoel van rust en 'weten' volgt.


Systemisch werken

Familieopstellingen gaan, zoals de naam het al zegt, over inzicht krijgen in de patronen binnen het gezin van herkomst. Systemisch werk trekt het breder. Je bent immers onderdeel van meerdere systemen, niet alleen van jouw familiesysteem. Zo zou je ook een organisatieopstelling kunnen doen. De rol die je binnen je gezin van herkomst vervult, neem je namelijk ook mee naar andere systemen. Problemen op de werkvloer kun je opstellen via een organisatie opstelling. Kloppen bijvoorbeeld de taken en verantwoordelijkheden, of draagt iemand te veel? Innerlijke rust en rust binnen je gezin van herkomst, betekent over het algemeen ook rust binnen andere systemen, wat weer ten goede komt van relaties.


Opstellingen

Naast familieopstellingen of systemisch werk, kun je allerlei andere dingen opstellen. Denk hierbij aan je verlangen, een trigger, iets wat je dwarszit, je hulpbronnen en nog veel meer.

 

Systemisch Werk

Als je geïnteresseerd bent in Systemisch werk, zul je steeds meer inzicht krijgen in ordeningen en bindingen binnen je eigen systeem van herkomst. Binnen systemisch werk geldt een drietal velden:


  1. volgorde;
  2. binding (er is plek voor iedereen);
  3. er is een balans tussen geven en nemen

 

Als er om wat voor reden dan ook iets in de velden 'hapert', dan kunnen systeemdynamieken ontstaan. Voorbeelden van dynamieken zijn: iemand uitsluiten, je altijd schuldig voelen, iets gaan dragen van de ander, ergens tussenin zitten of je groter maken dan je bent. Deze dynamieken kun je herkennen in de vorm van gedragssymptomen: eenzaamheid, vluchtgedrag, verslaving, depressie, angst, boosheid voelen, grensoverschrijdend gedrag, burn-out en zoekende zijn. De grootste klus is om bij de ander te laten wat bij de ander hoort en je eigen leven te leven. Vanuit je eigen plek. Dat kun je alleen doen door je bewust te worden van wat er allemaal bij jouw plek hoort en deze ten volle aan te nemen. Alleen vanuit jouw plek kun je stralen.

 

Herken jij één van de bovenstaande symptomen en zou je wat meer rust willen ervaren? Maak dan een afspraak. Dat kan via: afspraak maken.

 

Met stralende groet,

Karin de Graaf

 

Hoe weet je wat je echt wil?
door Karin de Graaf 22 april 2025
Voelen gaat over het in contact komen met de ik. Met de binnenste laag, met jouw wezenlijke kern. Daar liggen jouw behoeftes en verlangens en ook jouw straalfactor.
schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
Meer blogs