Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, wordt wakker. Carl Jung

Lotus Coaching Limmen

Levenslust

Karin de Graaf • 16 december 2024

Dans met het leven

Vitaliteit betekent levenskracht. Vitaliteit bevat zoveel meer dan fit door het leven gaan! Het gaat over zin in het leven. Levenslust! Daar gaat dit blog over. En ook over stress, burnout en de relatie tussen levenszin en zinloosheid ervaren.


Prikkels en prikkelgevoeligheid

"Wist je dat we op één dag ongeveer evenveel prikkels te verwerken krijgen als iemand in de oertijd gedurende zijn hele leven?" (Mieke Lannoey, Burn-on / de functionerende burn-out, Uitgeverij AnkHermes, Utrecht, 2022). Ik vind dit een schokkende zin. En mocht je denken: Ach, de mensen in de oertijd werden een stuk minder oud dan wij op dit moment worden, dan nog blijft het een schokkend gegeven. Die hedendaagse prikkels bestaan uit van alles: tv, internet, what's app, een boek lezen, telefoontjes, piepjes, mail, een vraag, verkeer, dit blog, de meldingen op je telefoon, een spelletje spelen, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Er zijn zoveel prikkels dat we de prikkels niet eens meer als prikkel zien!


Uitgeblust

Een korte periode van stress kan het lichaam prima aan. Mits die periode gevolgd wordt door een lange periode van rust en herstel. Want dan wordt stress niet schadelijk voor ons systeem. Maar laat hem daar nu net het probleem zitten: Die periode van rust en herstel gunnen te weinig mensen zich. Want de to-do lijsten zijn eindeloos, er moet nog zoveel en je wilt jezelf niet aanstellen want iedereen doet het toch? En iedereen houdt het toch vol? Tja, daar hebben we probleem nummer 2: Niet iedereen houdt het vol. En de mensen met een gevoelig zenuwstelsel (denk aan hoogsensitiviteit) vallen als eerste om.


Altijd in opperste staat van paraatheid

Vechten of vluchten   is het mechanisme dat gebruikt wordt bij een burn-out. Je staat dan langdurig onder stress of staat voortdurend 'aan'. Bij vechten moet je denken aan boosheid, dingen persoonlijk opvatten en daar dan mee rond blijven lopen, in discussie gaan, ruzies uitlokken, anderen veroordelen, niet meer lief kunnen zijn voor je geliefden ('laat me met rust!') en negatief zijn over alles. Mensen die zwart-wit denken, zitten ook in deze modus, relativeren is geen optie meer.

Bij vluchten moet je denken aan vermijden, uitstellen, piekeren, achterdocht voelen, je aandacht er niet bij kunnen houden, overmatig sporten, overmatig shoppen, alcohol drinken, op sociale media blijven hangen, tv-kijken enz. En ben jij een echte doener? Ook dat valt onder vluchtgedrag. Met 'doen' hoef je namelijk niet te voelen. En dat is nu precies wat je eigenlijk wel zou moeten doen. Want...


Freeze!

Heel lang in de overlevingstand staan, zorgt voor een freeze. In de freeze-stand is er een verlaagd bewustzijn: gevoelloos, onverschillig en 'wat heeft het allemaal voor zin'? is hier van toepassing. De hersenen worden minder probleemoplossend, je ziet alles zwaarder, bent misschien ook veel aan het dagdromen en vragen van anderen gaan langs je heen.


Het heeft wel zin

Mijn mooiste moment, was het moment waarop ik me realiseerde dat er zoveel liefde is. Vorige week mocht ik dat moment bij iemand anders ervaren. Het is een kantelpunt. Het is het moment waarop iemand beseft: Er is zoveel! Het bewustzijn wordt weer verruimd en de zintuigen die afgestompt waren, worden opnieuw geactiveerd. Wat is het een bijzonder kostbaar moment om de liefde weer te zien stromen. Het heeft zin. Alles heeft zin. Het leven heeft zin en heeft zoveel moois voor je in petto.


Dans met het leven

Zou je het leven als representant inzetten, dan ontdek je dat het leven allemaal mooie dingen met je wil. Het leven wil met je dansen. Zacht, ontvankelijk, sierlijk, liefdevol en in je eigen tempo. Het leven nodigt je uit om het leven aan te gaan. Om er vol in te stappen. Om te dansen, te spelen en de vrolijkheid op te zoeken.


Een testje voor jou

Als je dat allemaal maar 'ver van je bed' vindt, dan hoef je onderstaande test niet eens te maken. Diep van binnen weet je al dat er echt iets moet gebeuren, wil je op een gegeven moment niet omvallen. Als je twijfelt, doe dan de onderstaande test. Aan het einde weet je of je lekker in je autonome velletje zit en periodes van stress afwisselt met voldoende ontspanning. Voel je dat het tijd wordt om verandering aan te brengen? Gun jezelf dat. Een functionerende burn-on resulteert vaak in een burn-out en die wil je graag voorkomen.

Naar de test

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché, maar zo ontzettend waar: Voorkomen is beter dan genezen. Neem de tijd om op te laden. Ook met Kerst. Het kerstdiner hoeft niet perfect, ook al doen de reclames je anders geloven. Speel een spelletje, geef elkaar aandacht, zeg wat liefs, maak een dansje en wees zacht voor jezelf.


Maak de wereld een beetje zachter, mooier en stralender.


Liefs,

Karin

Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
door Karin de Graaf 3 februari 2025
Waarom dat zoveel energie kost en wat je kunt doen
door Karin de Graaf 24 januari 2025
Jezelf de juiste vragen stellen in een bepaalde volgorde, helpt om jouw energieniveau te verhogen.
Traject Lotus Zacht!
door Karin de Kremer - de Graaf 7 januari 2025
Hoeveel tussenruimte neem jij?
Meer blogs
Share by: