Afstemmen op wat je echt wilt
Hoe stem je af?

"Dat kun jij wel," hoorde ik vaak als ik weer eens iets nieuws ging doen. Ik heb in mijn leven al aardig wat banen gehad en inderdaad; ik pik dingen snel op, kan veel, pas me makkelijk aan en ga hard werken niet uit de weg. Allemaal eigenschappen die me veel gebracht hebben. Maar iets kunnen of willen, zijn twee verschillende dingen. Als iemand me vervolgens vroeg hoe het met me ging, dan zei ik standaard: "Goed hoor, met mij gaat alles goed." Of als iemand aanbood om te helpen: "Nee hoor, ik doe het zelf wel, ik heb niets nodig." Maar was dat ook echt zo?
Afstemming
Afstemming is één van de 5 levensbehoeften. Waar we als babytje de verbinding met onze moeder als eerste levensbehoefte ervaren, is afstemming de volgende levensbehoefte. Het still-face-experiment (zie eerste video hieronder) laat zien wat er gebeurt als een moeder niet afstemt op haar kindje. Waar het kindje ontspannen oogt als de moeder volop contact maakt, zie je het lijfje verstijven als de moeder niet reageert. Een jong kind heeft iemand nodig die de spanning in het lijfje kan reguleren. Het kindje kan dat zelf nog niet, want daar heeft het eenvoudigweg de capaciteit nog niet voor.
In 2021 is het experiment herhaald en opgezet door het Vlaamse programma "De Wonderjaren" met een variant waarbij de ouder op de smartphone zit te kijken. Zie video hieronder. Wat blijkt? Als een ouder niet beschikbaar is voor een kind, dan brengt dat enorm veel stress met zich mee. Het ene kindje zal gaan krijsen, het andere kindje zal stilletjes wegkruipen en het opgeven. Aandacht is essentieel voor een kindje om zich veilig te kunnen ontwikkelen. "Het is even belangrijk als eten, drinken of hygiëne," aldus de Belgische kinderpsychiater Binu Singh. Ook voor de taalontwikkeling is afstemming essentieel. De taalontwikkeling verloopt namelijk via heel subtiele interactie tussen ouders en kinderen. Als we het contact steeds onderbreken, bijvoorbeeld door een blik op onze mobiele telefoon, dan frustreren we het leerproces en de taalontwikkeling van het jonge kind.
Behoeftes en verlangens
Afstemmen op elkaar doen we continu. Als je goed op elkaar afgestemd bent, dan kun je aangeven wat je wilt zonder dat je bang bent dat de ander daar iets van vindt of dat je bang bent dat je belachelijk gemaakt wordt. Als je goed op jezelf bent afgestemd, dan zul je herkennen en erkennen dat je behoeftes hebt en deze ook uit durven spreken. Het niet durven uitspreken van wat je echt zelf belangrijk vindt, kan in het uiterste geval zorgen voor depressie. Inmiddels begin ik meer te begrijpen over het groot aantal mensen dat depressief is. Dat is niet een gevalletje "stel je niet aan, er zijn ergere dingen" of "kop op joh, je kunt het". Dat moet veel meer gezocht worden in de hoek van afstemming. Want als het jou daadwerkelijk lukt om af te stemmen op je behoeftes en die durft te uiten, dan kom je in contact met je verlangens en dat geeft juist veel energie. Je leert daarbij jezelf te gunnen waar je echt voor wilt gaan.
Afstemmen, hoe doe je dat?
Allereerst heb je te erkennen dat ook jij behoeftes hebt. Het is namelijk heel gezond om behoeftes te hebben. Daarnaast is het goed om te herkennen wat van jou is en wat bij de ander hoort. Als je denkt dat je niets nodig hebt, dan zit je namelijk voornamelijk bij de ander. Ongetwijfeld heb je heel goed leren af te stemmen op de behoefte van de ander, maar minder goed op die van jezelf. Jezelf daarvan bewust te worden is al een hele mooie eerste stap.
Toen ik mezelf daarvan bewust werd, hielp het mij om te zeggen: "Ik weet het niet, ik heb meer tijd nodig." Ik wist het namelijk wel, maar het uitspreken van wat ik zelf belangrijk vond, was voor mij soms te spannend om te benoemen. Dat lukte me goed in een veilige omgeving, maar in een omgeving waar ik iemand nog niet goed kende, ging ik dat echt niet doen. En dat is helemaal ok. Je krijgt namelijk ook nog eens te maken met de emotie schaamte als je begint uit te spreken wat je belangrijk vindt. En schaamte is een ingewikkelde emotie die ons belemmerd onszelf ten volle te durven laten zien. Brené Brown weet daar alles van en ik zal daar in een ander blog meer over schrijven.
Hoe nu verder?
Voor nu gun ik je veel bewustwording op jouw eigen behoeftes. En vind je het nog niet zo makkelijk om daarmee in contact te komen? Gun jezelf de tijd. Alles stap voor stap. Wil je meer over jezelf te weten komen? Gun jij jezelf het contact met jouw verlangens? Schrijf je in voor de workshop "Verlangens vormgeven" waarin kunt ontdekken wat jij echt belangrijk vindt. Een afspraak voor een coachsessie kun je maken via het contactformulier. Mijn aanbod vind je hier: Aanbod. Je bent welkom. Met alles erop en eraan.
Met stralende groet,
Karin
Bron: Body Mind Practitioner - De Eerste Verdieping Opleidingen