Van vast naar vloeibaar

Karin de Kremer - de Graaf • 29 april 2024

Jezelf uiten: van wezenlijk belang

De Nederlandse taal fascineert me. Ik kan me er nog altijd over verbazen hoe snel kinderen zich de taal eigen maken. Wanneer een Nederlandstalige kleuter op de basisschool komt, begrijpt hij gemiddeld 3000 woorden en gebruikt hij er gemiddeld 2000. Dat aantal is gegroeid naar 17.000 woorden als  deze leerlingen de basisschool verlaten*. En die woordenschat blijft groeien. Een volwassene heeft gemiddeld een woordenschat van 50.000 - 70.000 woorden. Ook ik kom nog steeds woorden tegen waarvan ik even moet nadenken over wat er wordt bedoeld. Laatst zag ik bijvoorbeeld een lijst met woorden van lichaamssensaties. De lijst was bedoeld om duiding te geven aan wat je in je lichaam allemaal voelt. Zeggen wat je voelt, denkt of vindt is nog lang niet altijd even makkelijk.


Licht en zwaar

Ik nam de lijst door en mijn ogen bleven steken bij ademloos, nerveus en zwaar. Wanneer ik iets prachtig vind of als ik ergens van schrik, dan kan ik mijn adem inhouden en voel ik me ademloos. Als ik voor het eerst iets moet doen, of als ik tegen iets op zie, dan ben ik nerveus en voel ik vervelende vlinders in mijn buik. Maar diezelfde buik kan ook positieve vlinders veroorzaken. Dat zijn de vlinders waarvan een soort van opstijg. Onlangs probeerde ik het verschil uit te leggen en zei ik zoiets als: "Het ene voelt zwaarder dan het andere." We lachten allebei: blijkbaar bestaan er lichte en zware vlinders.


Toen ik het woord 'metaalachtig' las, moest ik even nadenken over de lichaamssensatie die ik daarbij vond passen. Hoe zou dat voelen, vroeg ik me af. Een beetje koud misschien. En hard. Samengeknepen misschien ook wel. Ik stelde mezelf voor hoe ik iets door de midden probeerde te slaan, terwijl mijn hand zich stuksloeg op iets wat niet te breken viel. Misschien was dat wel wat er werd bedoeld.


Woorden geven aan

Maar het ging niet om de bedoeling. Het ging om de woorden die je kunt geven aan alles wat je zelf voelt of denkt. Als je je gevoelens en gedachten onderdrukt, dan gaan ze hun eigen leven leiden. En alles wat je onderdrukt, kost energie. Jezelf kunnen uiten is dus een belangrijk aspect. Juist als je even geen woorden hebt, is het van belang daar dan wel woorden voor te vinden. Door stil te blijven staan, de tijd te nemen, door te ademen, in contact te blijven  en wel woorden te vinden, ontstaat er een ontlading en wordt het rustiger in het lichaam. Kalmte, ruimte, ademen, stromen, vast wordt vloeibaar, zijn woorden die daarbij genoemd worden.


Van vast naar vloeibaar

Van vast naar vloeibaar; hoe ontdek je nu wanneer je vast zit in iets? Dat kun je herkennen aan de volgende zinnen:

  • je hebt veel terugkerende negatieve gedachten
  • je blijft malen
  • het lukt je niet goed om in slaap te komen
  • je denkt vaak 'had ik maar'
  • of je denkt vaak 'zou ik het zus of zo moeten doen?'
  • je wikt en weegt bij alles wat je doet of zegt
  • je hebt een afwachtende houding
  • je denkt bij voorbaat al dat iemand anders iets negatiefs over je gaat zeggen
  • je vindt het lastig om te zeggen wat je bedoelt en tast daarbij eerst de ander af

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Bij Lotus Coaching help ik jou woorden te vinden voor het malen, de negatieve gedachten en alles waarover je wikt en weegt. Zodat vast weer vloeibaar wordt en het gaat stromen.


Gratis kennismaken

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Op 22 mei staat er weer een kennismakingsochtend gepland. Je kunt dan tussen 10.00 - 12.00 uur langskomen met jouw vragen. Boek daarvoor jouw tijdslot via de agenda: Agenda. Komt 22 mei niet uit? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek op een moment waarop het jou uitkomt. Dan kan via het contactformulier: contact.


Met stralende groet,

Karin


PS: Leuk als je meehelpt de wereld een stukje stralender te maken.


* Bron: Portaal - Praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs, H. Paus en A. van den Brand, Uitgeverij Coutinho, Bussum, 5e druk 2019, blz. 296-297

Hoe weet je wat je echt wil?
door Karin de Graaf 22 april 2025
Voelen gaat over het in contact komen met de ik. Met de binnenste laag, met jouw wezenlijke kern. Daar liggen jouw behoeftes en verlangens en ook jouw straalfactor.
schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
Meer blogs